dimarts, 21 de gener del 2014

Taller: Xarxes socials

El taller: Xarxes socials ha anat destinat a conèixer les xarxes social i les plataformes socials educatives com Edmodo, que ens poden servir com una eina més per dur a terme el procés d'ensenyament-aprenentatge. A través de Edmodo ens hem creat un compte de professorat i un altre d'estudiant per simular la situació que es duria a terme dins les aules. 

El codi necessari per unir-se al grup és el següent: u3t77c  A més aquí teniu l'enllaç per accedir-hi: Camina caminaràs

Reflexions 
La nostra proposta didàctica va dirigida als nins i nines de segon curs de primer cicle d’Educació Primària. Al llarg de les activitats presentades a Edmodo fem referència al nostre projecte iniciat a principi de curs sobre Els nostres pobles. La transversalitat és un aspecte que volem deixar molt present a les nostres propostes ja que pensem que un contingut es pot aprendre a partir de diferents àrees, i d’aquesta manera enriquim l’aprenentatge dels nostres alumnes.

Les àrees que treballem les activitats publicades a Edmodo són Matemàtiques, Coneixement del Medi, Música i la Llengua catalana.

Les distintes activitats proposades van acompanyades d’unes tasques realitzades anteriorment que poden ser molt útils pels alumnes ja que poden intervenir com elements reforçadors i de suport, entre elles destaquem:
-      Coneixem els nostres pobles? On diries què es troba...?
-      Identifiquem els instruments!
-      Cova de’n Xoroi.
-      S’Horta geomètrica.


La finalitat d’aquesta proposta didàctica és aconseguir un aprenentatge exitós, on cada infant pugui aprendre el contingut a treballar de diferents maneres per tal d’adequar-se al seu nivell i formes d’aprendre. 

A més, no podem oblidar l’element motivador que comporta la proposta didàctica, parlem de l’ús de les noves tecnologies, concretament de la utilització d’una plataforma social educativa. Les TIC són un al·licient més que convida als nins i nines a gaudir i a aprofitar-se de l’aprenentatge.

Les xarxes socials estan creixent a gran velocitat dins el context el qual ens trobem, per aquest motiu no poden quedar desarrelades de l’aprenentatge dels infants ja que formen part del seu dia a dia.

L’ús de les xarxes socials és beneficiós pels nins i nines? Com demostraren al debat a classe hi ha moltes opinions i criteris. Ara bé, allò que tots sabem i compartim és que el seu ús afecta a tota la comunitat educativa, i tant de manera directa com indirecta, algun cop haurem de fer referència a elles.

Els nostres infants de cada vegada se senten més atrets per aquestes xarxes, ja sigui per conèixer amistats, compartir opinions, comentaris i/o fotografies, conèixer notícies i esdeveniments, pertànyer a un grup, etc. Tal com hem estudiat al Bloc 5.

Com he dit anteriorment, la velocitat que evolucionen aquest tipus de xarxes és enorme per aquest motiu hem de tenir més cura i estar atents als nombrosos perills que comporten les xarxes socials.
Com a educadors hem de conscienciar a l’alumnat que les xarxes socials no són simplement per diversió i temps d’oci, sinó que cal ser responsable amb el seu ús.  

Referent a l’ús de les xarxes dins l’educació pot comportar molts de beneficis ja que la comunicació entre professors-professors / professors-alumnes/ alumnes-alumnes augmenta, també tenim la possibilitats de compartir diferents tasques i/o compromisos, com poden ser reunions, debats etc.

Personalment penso que si a les escoles augment l’ús d’elles, tal vegada, canviem la idea que tenen els/les nostres alumnes sobre les xarxes “una eina d’oci i diversió”.  

Finalitzo la meva reflexió sobre les xarxes social dient que cal obrir-nos a les noves tecnologies per representar una educació contextualitzada als temps que correm, ara bé tenint el compte els riscos i perills que comporta. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada